Burn-Out

Burn-Out

Emotionele uitputting door stress op je werk of persoonlijke situaties zetten je stil. Je vergt vaak teveel van jezelf en je hebt teveel verantwoordelijkheidsgevoel. Vaak zijn we het contact met ons lichaam verloren, terwijl het veel wijsheid bezit en ons echt wel probeert te vertellen dat we verkeerd bezig zijn. Maar we gaan maar door, opgezweept door de vele verwachtingen van onszelf en de ander. Social media heeft daar ook een belangrijk aandeel in. Alles moet perfect en alles moet je meemaken. Rustmomenten zijn ver te zoeken en we vergeten om naar ons lichaam te luisteren. Waar heb jij NU behoefte aan?

 

Door het OUT gaan van het lichaam zijn er verschillende klachten o.a.

 

Slapeloosheid | Blijven piekeren | Verkramptheid in het lichaam door de chronische stress | Depressie |Misselijkheid door overprikkeling van Nervus Vagus (grootste lichaamszenuw) | Versnelde hartslag | Concentratieproblemen | Oververmoeidheid | Weinig weerstand |Overgevoeligheid voor prikkels (geluid/ bewegende beelden)

 

Je lichaam komt door uitputting en stress in een overlevingsstand terecht. Dit hoort eigenlijk bij een levensbedreigende situatie waardoor je in staat wordt gesteld te vechten, te vluchten of te bevriezen. Voor even is dat prima maar als dit lang duurt brandt het lichaam op. Het geeft niet meer de juiste signalen af die passen bij jouw situatie zoals stoffen die juist nu nodig zijn om te ontspannen.

Burn-out als kans zien is lastig maar zo heb ik het zelf wel ervaren. In deze fase van bezinning en zelfreflectie word je uitgenodigd tot zelfonderzoek. Het vraagt om een fundamentele verandering in je leven, die niet altijd is op te lossen met medicijnen. Ben je nog op de goede weg naar geluk, vreugde en blijheid? Wanneer heb jij voor het laatst voluit gelachen? Geef jij op tijd je grenzen aan? Ben je wellicht een perfectionist en wil je alles onder controle houden? Welke behoeften heb jij? Welke keuzes ga je maken?  Hoeveel ballen houd jij allemaal in de lucht? Een burn-out vraagt je om op al je levensgebieden onderzoek te doen aangezien onze geest en lichaam één zijn. (holistisch principe) Wat uit balans is moet weer IN balans worden gebracht.

 

Door op een gezonde manier voor jezelf te kiezen kun je genezen en verder gaan op jouw nieuwe weg. Als je wilt loop ik een eindje met je mee, je hoeft het niet alleen te doen.

 

Wees vooral lief voor jezelf!