Wat een Facebook bericht te weeg kan brengen over ongewilde kinderloosheid.

Naar aanleiding van het schrijven  van mijn scriptie deed ik een oproep op Facebook in november 2017. Dit bericht gaf zoveel reacties. Het bereikte 10.660 en werd 41 keer gedeeld. Het bewijst maar weer hoe kinderloosheid stilletjes leeft onder diegene die ongewild geen ouder worden. Uiteraard wil ik niet alleen vrouwen ondersteunen maar ook mannen. Voor de scriptie moest ik een doelgroep en leeftijd kiezen. Dus heb ik gekozen voor vrouwen tussen de 40 en 55 jaar. 

Zie hieronder het bericht

Ongewenste kinderloosheid

Op dit moment ben ik mijn studie psychosociaal therapeut aan het afronden en zit nu in de fase van het schrijven van eens scriptie. Zoals je hierboven ziet gaat deze over ongewilde kinderloosheid. Een thema wat dichtbij mij ligt en aan mijn hart gaat.

Wat had ik graag het oer gevoel willen ervaren van een zwangerschap. Het doorgeven van leven is één van de wonderlijkste processen in het leven. Helaas heb ik het niet mogen ervaren. Het verdriet hierover dat moffelde ik weg achter een masker van vrolijkheid en er door over te zwijgen. Het gaf mij een eenzaam gevoel. Als er gesproken werd over kinderen zat ik er fysiek wel bij maar geestelijk was ik vertrokken. Ik hoorde dan nog net de deur in het slot vallen bij mezelf. En daar ging ik, naar het eiland van eenzaamheid. Hier hoor ik niet bij….Hierdoor heb ik mezelf troost en medeleven ontzegd die gegeven had kunnen worden door dierbaren mensen in mijn omgeving.

Door al het onderdrukken van de emoties zoals schuld, schaamte, boosheid, jaloezie, angst en onmacht kreeg ik veel fysieke klachten, was vaak ziek en uiteindelijk kreeg ik een burn-out. Ook omdat ik het verdrietige gemis, de leegte opvulde door hard te werken en van hot naar haar te vliegen. Vragen zoals wie ik ben ik als vrouw en wat doe ik op deze wereld ? spookte vaak door mijn hoofd.

De buitenwereld vindt het ook lastig om er mee om te gaan. Iemand die aan haar vriendin wilde vragen of zij mee wilde werken aan het interview vertelde mij dat ze er wel mee had gezeten hoe ze het aan deze vriendin zou kunnen gaan vragen. Het is een delicaat onderwerp. Door onmacht en onwetendheid krijg je soms ook opmerkingen te horen die recht in je hart boren. Jij weet niets van kinderen want je hebt ze niet. Wees maar blij, jij hebt al die zorgen niet, je hebt lekker veel vrije tijd enz.

Het doorlopen van je rouw proces geeft je uiteindelijk wel rust en acceptatie maar het blijft een wond die je je leven lang met je mee draagt.

Ik wil in mijn praktijk Pure Essentia vrouwen ondersteunen met het verwerken van hun verdriet en ongewilde kinderloosheid. Om een beter beeld te krijgen hoe andere vrouwen hiermee omgaan wil ik graag 8 vrouwen die (ongeacht de oorzaak) ongewild kinderloos zijn interviewen. Het liefst in de leeftijdscategorie 40-55 jaar. Waarom deze leeftijd? Omdat rond deze leeftijd de hoop die er vaak was, verdwenen is en je in een rouwproces komt. Juist deze dynamiek, deze essentie wil ik belichten in mijn scriptie.

Uiteraard is dit interview geheel vertrouwelijk. Ik ga de interviews verwerken in mijn scriptie, uiteraard anoniem.

Wil jij hieraan mee werken of ken je iemand die dat misschien wilt, stuur dan even een PB, of een mailtje info@pure-essentia.nl of bel 0617399925. De interviews kunnen bij mij in de praktijk plaatsvinden of bij jou thuis mocht je dat fijner vinden. Gezien de termijn voor mijn scriptie wil ik graag in november of december de interviews plaats laten vinden.

Het is een moeilijk onderwerp om over te praten. Het kan zijn dat je er niet bij stil staat dat er ook in jouw omgeving iemand is die ongewenst kinderloos is. Zou je daarom dit bericht voor mij willen delen en hiermee ook mee willen helpen dit taboe alvast een beetje te doorbreken?

Alvast dank je wel daarvoor.

Je bent tot meer in staat dan je denkt.

Tadaaaaaa…..Met trots presenteer ik mijn nieuwe website van mijn coaching praktijk Pure Essentia. www.pure-essentia.nl. Nooit gedacht dat ik als digibeet ooit zelf een website zou bouwen. Het heeft wat gekost, namelijk een lange aanloop, veel doorzettingsvermogen en geduld. Dit proces vooraf vond ik heel interessant. Het is een mooi voorbeeld hoe je zo vast kan zitten in een negatieve overtuiging. Je gelooft deze zonder te onderzoeken of het waar is wat deze zegt. Mijn overtuiging was…het lukt mij nooit om een website te bouwen. Het leek mij een onmogelijke taak. Dit vooral omdat mijn relatie tussen mijn laptop en mij nogal precair is. Het doet nooit wat ik wil, waardoor ik tegen de laptop ga praten en daarna word ik vooral boos. Maar er gebeurde iets bijzonders, ik ontving een uitnodiging om een website te bouwen in 1 dag  bij Marlinde van Gilst, www.breda-therapie.com . Ik dacht, ik ga dat doen. Het eerste stapje was gezet, om de overtuiging het tegendeel te bewijzen. Wat kan er mis gaan was mijn motto. Mocht het niet lukken heb ik het toch maar gedaan.

Die eerste stap, is belangrijk. Hoe klein deze ook is. Zonder verwachtingen bij de ander te leggen of bij mezelf ben ik er aan begonnen. Verwachtingen kunnen nogal hoog gespannen zijn. Het geeft een soort strakke snaar in jezelf. De openheid om te ontdekken is daarmee weg. Want er moet gepresteerd worden. Door dit helemaal te laten varen werd ik ontspannen. Van mezelf mocht ik er net zo lang over doen als nodig was. Elk proces heeft zijn eigen ritme en tijd zeg ik, dus dit ook. Het mooie was dat ik steeds enthousiaster werd en meer vertrouwen kreeg. Vertrouwen in mezelf, wow…..ik kan dit. Heb ook hulp gevraagd aan Marlinde, meneer GOOGLE, helpdesk van WordPress en vrienden. Kan ook zo’n puntje zijn, hulp vragen. Maar mensen helpen je echt graag, de wederkerigheid van vragen en ontvangen, het gezien en gehoord worden aan beide zijde schept een band. Nou ja behalve bij meneer GOOGLE dan.

En zie nu hier, mijn website. De negatieve overtuiging was een illusie van mezelf. Ergens opgedaan in mijn leven die ik klakkeloos geloofde en volgde.

Welke negatieve overtuiging heb jij? Pik er eentje uit, daag jezelf uit om te onderzoeken of het echt waar is. Zet een eerste stap, hoe klein dan ook om het te onderzoeken. Je zou er dan zomaar achter kunnen komen dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt.

ALS JE ALTIJD BLIJFT DOEN WAT JE DEED ZUL JE ELKE KEER DEZELFDE UITKOMST KRIJGEN!